Mis on kohalik toit?

Eestis peetakse kohaliku toidu all silmas eelkõige toitu, mille tooraine on Eestis kasvatatud ja tootmine on toimunud Eestis. Tarneahel tootjast tarbijani peab olema võimalikult lühike. 

 

Miks on kohaliku toidu tarbimine oluline?

1) Kohalik toit jõuab Sinu söögilauale kiiremini, mistõttu säilivad ta maitseomadused, mineraalid ja vitamiinid. Lisaks korjatakse kohalikku toitu, kui ta täiesti valmis küpsenud. Ei ole põhjust ära korjata pooltooreid maasikaid ja tomateid, kuna toit jõuab päevaga tarbijani. Lisaks leotatakse kaugelt pärit köögivilju säilitusainetega, et nad ka poeletil head välja näeksid. Inimese tervisele ei pruugi nad nii head olla.

2) Kohaliku toidu ostmine toetab Eesti majandust, misomakorda suurendab põllumajanduse arengut ja stabiilsust. Ostes kohalikku toitu, annad signaali talunikule, et tal on mõttekas edasi toota ja tema kaup on vajalik. See loob maakohtadesse töökohti ja säilitab seal elu. Laiemas plaanis aitab see säilitada ning tugevdada riigi iseseisvust, vähendades nii sõltumatust teistest piirkondadest.

3) Kaugelt toodud toidu söömine saastab õhku, suurendab Sinu ökoloogilist jalajälge ja panustab kliima soojenemisse. Vaata siit, kui kaugelt toit pärit on ja kui palju selle teekonnal CO2 toodetakse.

4) Kohalik toit on osa traditsioonidest, ajaloost ja piirkonna identiteedist.

 

Kas kohalik toit on kallim?

See oleneb kust ja millal osta. Aga isegi kui ta on kallim, siis võimaluse korral tasuks toetada kohalikke talumehi ja osta endale parema kvaliteediga toitu.

 

Kust saab kohalikku toitu osta?

Eestis on neli taluturgu (Lõunakeskuse ja Pärnu Keskuse Taluturg, Pärnu Taluturg, Väike-Maarja Taluturg), kus on võimalik osta kohalikku toitu ja seda üldjuhul otse tootjalt. Taluturuks peetakse turgu, kus tootjad müüvad oma toodangut otse kohalikule tarbijale. Tavalisel turul, mis toimivad Eestis kõikides linnades ja maakondades, müüakse lisaks kohalikule toodnagule ka välismaist kaupa.

Maamajanduse Infokeskuse andmeil on tänaseks avatud viis Biomarketi kauplust, millest neli asuvad Tallinnas ja üks Tartus. Lisaks on Tallinnas ja Pühajärvel Ökosahvrid, Põlvas talupood OÜ Talutoit, Saksa Talupood Saaremaal ja Rapla Talupood Raplas ning Viimsi lihapood, kus samuti müüakse kohalikku toitu (liha, talupiim, vabalt peetavate kanade munad, Eesti puu- ja köögiviljad jne). Kohalike väiketootjate toodangut müüvad veel mitmed teised väiksemad loodustoodete poed, samuti ka Talu Toidab poed kolmes Tallinna Rimis.

2016 aasta alguseks on avatud ka 11 Otse Tootjalt Tarbijale (edaspidi OTT) toiduringi ja kaubakioskit (kaubalahvkat) ning avamisel on veel mõned. Väikeste poodide, taluturgude ning alternatiivsete toiduringide teke näitab, et kohaliku toidu kättesaadavus Eesti rahva seas laieneb ja paraneb.

 

Allikad: 

Kõiv, Lambur 2012 - 

Ohvril 2010 - 

Uuendatud: 06.05.2016

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: