Prindi

Tööstuslikult toodetud toiduainete ja selle tarbimise suurenemisega 20. sajandil on kasutama hakatud sadu nii loodusikke kui ka sünteetilisi lisaaineid. Neid kasutatakse tehnoloogilisel eesmärgil. E-aineid kasutatakse toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarrtavad ained, emulgaatorid), toidule värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. Säiitusainete kasutamine peab olema põhjendatud, neid on lubatud kasutada, vaid siis kui muude tehnoloogiliste võtetega ei ole võimalik toidu omadusi parandada või toiteväärtust säilitada. 

Lisaaineid jagatakse päritolu järgi kolmeks (TunneToitu 2015):

Kõige enam toidus kasutatavaid lisaainete rühmi on viis (Trisberg 2012:

Rohkem selle kohta on võimalik lugeda lehelt: www.tunnetoitu.ee 

Põhjaliku e-ainete loetelu saab lugeda lehelt: http://www.sahver.ee/files/Mida_tahendavad_erinevad_e.d.pdf

 

Uuendatud: 20.02.2016